neděle 25. října 2015

Dýňové kernotto


Znáte ten pořad Herbář? Jsem na něm závislá. :D Holky jsou poslední dobou jedna z mých největších inspirací. To že tam vaří maso, používají mlíko a sýry, to mi nevadí. (Odpovídám radši dopředu .) ) Inspirace není o tom, že ti to naservírujou pod nos, stačí jiskra a pak už tvoříš sám. .)

Dneska bych se s vámi chtěla podělit o recept právě vzaný z Herbáře. Upravený tak, jak to vyhovuje mně. A výýbornej!




Tento recept má více variant, stačí vybrat tu, co ti nejvíc sedí.

Co budeme potřebovat? (na 2-3 porce)
250g špaldových krup (já měla české od značky probio)
jednu menší dýni (já měla hokkaido, holky máslovou)
2 dcl suchého vína (nemusí být - obzvlášť když si vyberete variantu s houbami; pokud si vyberete variantu bez vína, mějte více vývaru)
500 - 750 ml vývaru (buď z hub nebo zeleninový - pokud z hub tak budeme potřebovat hrnek kvalitních lesních sušených hub)
3 lžíce olivového oleje
1 střední cibule najemno nasekaná
sůl (nejlíp himalájskou, popř. mořskou)
pepř
čajová lžička šafránu (nemusí být nutně)
50g strouhaného rostlinného parmazánu violife, popř. nějaký jiný veganský sýr co vám chutná (též nemusí být - ale vřele doporučuji)
hrst nasekané čerstvé petržele

V podstatě můžete udělat jednoduchý kernotto jen z krup, dýně, cibule, petržele, soli a pepře. Ostatní ingredience můžete přidávat a odebírat jak se vám zlíbí. S každou ingrediencí narůstá chuťový zážitek. Můj favorit je použít všechny ingredience kromě vína (s houbami).

Nejdříve si uděláme vývar. Můžeme udělat pravý ze zeleniny, nebo jen rozpustit nějaký kvalitní bujón ve vodě. Houbový uděláme tak, že sušené houby necháme 5 minut povařit a pak 15 minut necháme odležet. Houby vyjmeme, nakrájíme a později přidáme do receptu.

Do velkého hrnce dáme olej, cibuli a dýni. Necháme cibuli zesklovatět. (5 minut)
Přidáme kroupy a opékáme - měly by začít "praskat" ikdyž já si ničeho takového nevšimla. (1-2 minuty)
Pokud použijeme víno tak vlejeme a necháme vyvařit. Potom použijeme naběračku vývaru a koření.
Pokud víno nepoužíváme tak vlejeme naběračku vývaru, přidáme šafrán, nakrájené houby, sůl, pepř a necháme vyvařit.
Dále pokračujeme tak, že vždy nalejeme naběračku vývaru a necháme vyvařit. Občas mícháme. Vaříme pod poklicí, aby dýně změkla (obzvlášť pokud používáte máslovou).
Takhle tento proces stále opakujeme dokud nebudou kroupy měkké a krémové (asi půl hodiny).
Na závěr vmícháme nastrouhaný sýr a čerstvou petržel. Promícháme a vypneme sporák.
Necháme 3-5 minut odležet pod utěrkou a poklicí.
Podáváme ozdobené petrželkou.

Dobrou chuť .) !

N.







2 komentáře: