sobota 18. října 2014

Veganství: část 3.: FAKTA - Životní prostředí, plýtvání a světový hlad

Dobré ráno moji milí /doufám že ještě bude ráno až tento článek dopíšu :D/,
dnes bych vám ráda představila problematiku dle mého názoru největší a nejdůležitější. Souvisí s veganstvím - jak jinak. Hodně lidí si myslí, že být veganem znamená jen litovat a ušetřit zvířata. Někdo to tak možná dokonce má, určitě ne všichni vegani mají ponětí o tom jak se podílejí na záchraně životního prostředí. Ale já tohle ponětí mám a u mě, narozdíl od většiny ostatních je tento bod na prvním místě. I když jsem se stala vegankou primárně kvůli zvířatům, tak životní prostředí, jak jsem později zjistila, je zkrátka důležitější. Jsem ráda, že to jde ruku v ruce s ukončením utrpení zvířat. Dvě mouchy jednou ranou, říká se. Ono jich je vlastně mnohem víc, ale o tom až jindy.

Všechna fakta, která vám tu napíšu jsou podložené publikací Livestock's long shadow (doslova - dobytka dlouhý stín) od Organizace potravin a zemědělství spojených národů, r.2006. Pokud byste si ji chtěli sami přečíst, najdete ji tady v pdf, v angličtině /v češtině bohužel není/. Níže pak najdete video, které v podstatě čerpá z tohoto dokumentu - pro shrnutí. Některá má tvrzení jsou podložena mým mozkem a z toho, co jsem zatím zjistila během mého studia Ekotoxikologie.

SKLENÍKOVÉ PLYNY
Mnoho z vás už se jistě někdy setkalo s pojmem globální oteplování. Za tento jev mohou skleníkové plyny. Skleníkové plyny se jmenují skleníkové, protože kolem nás/naší planety vytvářejí obal s funkcí skleníku. Jednoduše zajišťují, aby se na této planetě dalo žít, protože mírní teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Takže přesná/určitá míra skleníkových plynů je pro nás životně důležitá. Pokud jich bude méně, zmrzneme nebo se uvaříme a pokud jich bude více, tak se uvaříme. Zkrátka potřebujeme jen určité množství skleníkových plynů, nesmí jich být méně ani více.


Nejznámější skleníkové plyny jsou asi oxid uhličitý a methan. Někteří lidé, kteří na globální oteplování nevěří, mohou namítat, že čím více oxidu uhličitého, tím více fotosyntézy a tím se vlastně vše vyrovná /to potvrdil i prof. Holoubek včera na přednášce Chemie životního prostředí/, ale co ty ostatní plyny? My se zaměříme na methan. Je to vůbec ten nejhorší skeníkový plyn, ale moc se o něm nemluví, protože vzhledem k oxidu uhličitému není v tak výrazném množství. To se ale začíná měnit. Proč? MASOVÉ CHOVY KRAV.

Jedna kráva denně vyprodukuje až 700 litrů methanu.

700 litrů. Denně. Jedna kráva. To je ale obrovské množství, když si představíme kolik krav je na světě. Tenhle stav dle mého názoru není udržitelný. Vidíte tu spojitost ale? Se zvyšováním produkce masa se zvyšuje počet krav => více methanu => větší teplo na planetě => může docházet k tání ledovců => zaplavení velké terestrické /zemské/ části Země (!?!) => kam všichni půjdeme když zbyde pár ostrovů na zemi kde bude ještě ke všemu hrozný vedro ?? 
To byl extrémní příklad. Ale vážně, kam si myslíme, že to povede, když to necháme jen tak bez povšimnutí stát? 

Zvířata chovaná k potravě lidí vyprodukují více skleníkových plynů než všechna doprava na Zemi. 

Včetně letadel a lodí. Takže primárně ne auta ale živočišné potraviny. To je to, co by nám od tohoto problému pomohlo se zase o velký kus vzdálit. 

VODA A SVĚTOVÝ HLAD 
Voda je potřeba k životu. Na tom se shodneme. Potřebujeme ji pít. Potřebujeme se s ní umývat. Potřebujeme s ní zalévat plodiny. Co by nás ale asi nenapadlo, je to, jak významné množství spotřebují velkochovy. A tím nemyslím jen to, že ta zvířata musí pít, mluvím například o takovém čištění jatek a o tom, kolik a co ty zvířata vlastně jí. S tím se pojí to, že není na světě dostatek jídla i pro země třetího světa. Jak? Pojďme se na to podívat.

Představte si vedle sebe krávu a člověka. Oba jsou vegani. /hahaha/ Kolik by jste jim dali jídla? Krávě víc, že. Mnohem víc. Jenže tady vzniká ten problém, který souvisí nejen s hladem, ale i s tou vodou /ty plodiny se musí zalévat/. Vzhledem k tomu, že kráva musí hodně jíst aby nějak přežila ten svůj hrozný život ve velkochovu tak ubývá potravy pro lidi. I když kráva je potravou pro lidi.

Kolik lidí nakrmí jedna kráva? 50? ASI? Nevím. Ale dovedete si to představit.
A kolik lidí by nakrmilo všechno to jídlo které snědla za svůj život? UŽ TO VIDÍTE? .)) 
Na doplnění nějaká zábavná/smutná fakta.

K jednomu kilogramu masa je potřeba až desetkrát více vody než k jednomu kilogramu pšenice.

4 hamburgery nebo sprcha po celý rok? =stejné množství vody

Pro chov dobytka je v dnešní době zajištěno 70% zemědělské půdy a téměř 1/3 celého terestrického území planety.

Zničení celého masného a mléčného průmyslu by zajistilo potravu pro více než celou lidskou civilizaci.


BIODIVERSITA, KÁCENÍ DEŠTNÝCH PRALESŮ A MRTVÉ OCEÁNY
Biodiverzita je doslova různorodost. To, kolik máme na planetě různých druhů zvířat a rostlin. Proč je důležitá? Vše na sebe navazuje. Hlavně potravní řetězce. V přírodě je to všechno vyrovnané, pokud vymře jeden druh, přemnoží se druhý. Třeba kdyby vymřely žáby tak by se přemnožili pavouci a tak dále. Některé živočišné druhy jsou důležité pro planetu nebo i přímo pro populaci lidstva. Například takový phytoplankton, který je základem potravní pyramidy velké části živočichů - ten kdyby zmizel, tak zmizí i všechny zvířata v pyramidě nad ním. Zooplankton, ryby, ptáci..
Kvůli potravě pro zvířata se musí pěstovat obrovská množství sóji, kukuřice a jiných plodin. Díky těmto plodinám (a i jiným - např. palma olejná - o tom jindy) se každoročně vykácí plocha státu new york deštných pralesů. Kde pak mají ta zvířata žít? Obrovská množství druhů kvůli tomuto vymírají. 

17 metrů čtverečných deštného pralesa nebo 1 jídlo z masa?

Díky obrovským těžkým sítím na výlov ryb které s sebou berou všechna stvoření jsme zabili více jak 70% života v oceánech.

50% vylovených ryb je potravou pro zvířata ve velkochovech. (Včetně prasat a kuřat.)

Zvířata a rostliny mizí z povrchu zemského až 1000x rychleji než by bylo jejich přirozené vymírání. 

Od roku 1970 zmizelo 91% amazonského deštného pralesa.


Ufff. Já myslím, že už jsme si toho řekli dost. Na závěr ještě přikládám videa, pro zlepšení pochopení problému /obrázky jsou vždycky lepší/ a doufám, že se zamyslíte nad tím, co je opravdu v tento čas nejdůležitější. 


















Všichni za planetu, planeta za všechny.

Bojujte o svůj domov!

N.

8 komentářů:

  1. Moc pěkný článek a hlavně srozumitelný. Bohužel si myslím, že myšlení lidí je v současnosti nastaveno směrem na ne-vegetariánství/veganství. Vegan sice nejsem, ale alespoň se snažím nejíst maso. Někdy je to opravdu těžké, zvlášť při nějakých společenských akcích. Každý se mě pak ptá proč. Vždy si to hned spojí s etickými důvody, ale když k tomu dodám i ŽP, tak to už jsem opravdu za exota :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju. Mně v takových situacích pomohlo rozlišovat mezi lidmi. Naučit se poznat, kteří to opravdu chtějí vědět a kteří si z tebe jen dělaj srandu. A z takových si dělej srandu na zpět a nebo jim prostě řekni, že už tě to unavuje o tom mluvit ať si ty důvody hledaj někde jinde, třeba na internetu..oni si odfrknou, ale už tě s tím otravovat nebudou nebo se pak začnou opravdu zajímat .) Také si myslím, že si spíš někoho získáš tou enviromentální nebo zdravotní stránkou věci, lidé jsou bohužel vychováváni k ignoraci, co se týče hospodářských zvířat. :/

      Vymazat
  2. výborně napsaný, fakt klobouk dolů. několikrát jsem se sama pokoušela sesmolit něco podobnýho, ale vždycky mi to přišlo tak nějak banální...teď když tohle čtu, je to krásně věcný a přehledný. a mám samozřejmě vždycky radost, když tyhle věci někdo vidí stejně jako já. maso nejím od puberty, vegankou jsem asi 5 let (=nejsem nejmladší) a můj důvod byl samozřejmě to, že se nechci podílet na vraždění zvířat. jak se ale zkazky o devastaci naší planety začaly šířit do obecnýho povědomí, uvědomila jsem si, že to prostě nejde. pokud budeme takhle pokračovat dál, lidstvo samo sebe (a většinu dalších živočišných druhů) vyhubí. jasně, život na plantě půjde asi dát, masový vyhynutí druhů není žádná novinka. a občas se sama sebe ptám, proč to prostě neakceptovat - lidský chování se mi často hnusí. ale přesto mam v lidstvo asi nějakou naivní víru, že máme potenciál udělat něco velkýho a dobrýho, jak píše carl sagan v pale blue dot.
    anyway, mám prostě radost, že to někdo tak hezky napsal. a že jsou lidi, kterým to není jedno. btw, vidělas cowspiracy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc, jsem taky ráda, že v tom nejsem sama .) Na cowspiracy se chystám, už jsem viděla pár krátkých ukázek, ale tuším, že ještě nejsou titulky, což mi u tak dlouhých dokumentů není moc příjemný..moc se soustředím na angličtinu a pak nevnímám ten zbytek :D každopádně pokud nebudou delší dobu tak to zkusím i bez nich .)

      Vymazat
  3. Od trolla: Dokud předpokladem veganství bude vynakládání většího množství energie, času a intelektuální činnosti, nic se nezmění. Pokud se má něco změnit globálně je třeba aby se vegani přestali chovat jako exkluzivní náboženství lidí vyvolených díky osobním obětem času, peněz, soucitu a inteligence a zaměřili se na (polo)ignoranty (jako jsem třeba já), kteří informace o tom proč to má smyl už mají a naservírovat jim co nejjednodušší návody jak bezbolestně(!) zařadit do jídelníčku veganské jídlo. A pokud je to opravdu zdravotně lepší a peněženku přívětivější, tak se to z "občas" samo rozšíří na "často". A z hlediska globálního průmyslu není prakticky žádný rozdíl mezi ultraortodoxním veganem a takovým co si jednou měsíčně u maminky dá řízek. Ten rozdíl má význam pro obchody, které profitují na předraženém zboží a těží z vegefanatismu.

    Začnete používat smysluplné marketingové strategie: křičet na lidi, že mají cítit vinu, že žerou masou povede k pevnější ignoraci všeho co začíná na vege*. Ale publikovat radostné zprávy "tam a tam jsem se skvěle najedla bez masa" bude fungovat o dost líp. Vy nepotřebujete v nás ignorantech vzbudit podvědomý pocit viny, ale spíš podsunout reakci "hele tady poblíž je ta vege restaurace, o které jsem slyšel tolik dobrého - to zkusím"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co dělám? Už ani nereaguju pobouřeně když mi někdo pošle něco jako obrovskej hamburger, mňam prasátko. Zasměju se a jdu dál. Snažím se dělat dobré a hlavně většinou jednoduché recepty, aby to zvládl každý. Když jdu se spolužákama do menzy tak se s nimi bavím úplně normálně i když jim přitom z pusy trčí maso. Mě to nevadí. Zvykla jsem si a VÍM jak mám s lidmi zacházet. Jediné co poslední dobou dělám je, že doporučuju, tahám spolužáky po veg restauracích, občas něco podotknu o něčem vážnějším a nakonec z toho vyjde, že si vlastně rozumíme. To mi, Vítku, psát nemusíš takový věci, já nejsem vegefašoun. Občas se nad tou ignorací rozčílím, to jo, ale nemůžu být dokonalá. Tenhle článek jsou fakta, jsou to reálné důvody proč výrazně OMEZIT živočišné produkty. Vždyť třeba to poslední video nabádá jen třeba k jednomu dni bez masa. Vím, že tenhle životní styl není pro každého, aspoň většina si to o sobě zatím myslí, ale omezení živočišných potravin přece nikoho neuráží, nikomu nic neberu ne? Lepší milion lidí, co si dají dvakrát do měsíce maso/mléko/vejce než tisíc veganů. Jsem ráda i za ty nejmenší kroky k lepšímu. I ty jsi se jednu dobu posouval, pak jsi se nasral a začal dělat přesně pravý opak, což je škoda. Když já se nenechám vytočit, ty bys taky neměl. A těm "nadlidem" nebo jak jsi to nazval. ANO, připadám si jako o něco lepší člověk když se zajímám o ostatní tvory a o planetu. Lidé kteří se zajímají o ostatní jsou lepší lidé než lidé soběčtí. Tak to je, bylo a bude.

      Vymazat
    2. Přiznávám, že tohle nebylo tak úplně na tebe, ale spíš obecné. Tvoje recepty jsou super směr :-)

      Vymazat
  4. Moc hezky sepsané, srozumitelné a hlavně - smutné :(
    Lenka

    OdpovědětVymazat