pátek 10. května 2013

houbové rizoto


Nejlepší je z pravých hřibů, ale můžete asi použít jakýkoliv houby (kromě žampionů, ty mají úplně jinou chuť, dobré jsou např. lišky, babky, modré hřiby, suchohřiby ad.) Pokud máte sušené houby, tak je nejdřív tak na hodinku namočte.



Potřebujeme (na 2 porce):
olivový olej 2-3 lžíce
2 stroužky česneku
2 hrstě hub
150g rýže
petržel nať
sůl
vegeta

Do hrnce (S kovovými uchy, ne plastovými! Budeme ho dávat do trouby.) na olivovém oleji necháme zavonět na jemno nakrájený česnek, přidáme nakrájené houby a 5 minut podusíme. Propláchneme si 3-4x rýži, přidáme k houbám, ochutíme solí, vegetou a dolijeme vodou (2 prsty nad rýži). Rozehřejeme si troubu na 200°C a jakmile voda začne vařit, strčíme hrnec do trouby asi na 10-15 minut. Průběžně kontrolujeme, ochutnáváme. (Pokud se voda vsákne a rýže je ještě tvrdá, přidáme trochu HORKÉ vody.) Nakonec vmícháme petrželku. Pochutnáváme si. :)

EDIT: se žampionama taky není špatný, místo vody můžeme dát vývar a do trouby nemusí, udělá se krásně i na sporáku :)

2 komentáře:

  1. Vypadá to skvěle!! ^^ U nás se nikdy na houby nechodilo a vždycky máme akorát maximálně právě ty žampiony z obchodu, které mám ale taky moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Já houby přežiju jenom v polévce, ale tohle rizotko bych mohla udělat sestře. Ona je dost houbová. :))

    OdpovědětVymazat